16 – 17 juni: Boerderij challenges tijdens Lekker Naar de Bioboer

Het is weer zover: op 16 en 17 juni kun je terecht voor allerlei leuke activiteiten op ruim 100 biologische boerderijen in Nederland tijdens Lekker Naar de BioBoer.

In Bant doen de Zaderij en Buiten Bant (Noorderringweg 8-1) ook mee. Iedereen is van harte welkom op 16 en 17 juni.

De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf biologisch (dynamische) zaden selecteren en vermeerderen. Het assortiment bestaat uitsluitend uit zaadvaste (reproduceerbare) en patentvrije rassen. De Zaderij is dit jaar gestart, heeft een webshop: www.zaderij.nl en bestaat inmiddels uit 12 leden.

Locatie Buitenbant is het hart van de coöperatie: hier wordt de webshop beheerd, de bestellingen verstuurd, vindt de zaadschoning, opslag en verpakking plaats en is een proeftuin aangelegd. Verder worden de bedrijfseigen rassen van Buitenbant verbouwd op de biologische akker. Er worden rondleidingen gegeven: om 11:00, 12:00, 14:00, 15:00 (verzamelen bij de Hooiberg). Er kunnen uiteraard ook zaden gekocht worden.

Verder zijn er verschillende activiteiten zoals:
– een kruiwagen challenge
– pepermunt thee maken op een houtvuurtje
– workshop: hoe maak je een goed bijenhotel

Er zijn ook een aantal stand:
– De Houtgrutter uit Emmeloord verkoopt hun prachtige, doorzorg vragers gemaakte gerecyclede producten
– de Bijenvereniging Noordoostpolder verkoopt honing en geeft informatie over bijen en allerlei andere insecten
– kunstenares Sonja Reedijk heeft prachtige werken gemaakt van groenten van de Zaderij
– verkoop van verschillende producten zoals jam van buurmeisje Marle en zaden van de Zaderij

Ook op andere biologische boerderijen in de buurt zijn er rondleidingen, boerenmarkten, workshops en proeverijen. Geniet mee van tevreden koeien, modderige biggen en volle akkers met gezonde groenten. Kom kalfjes knuffelen, fruit plukken, wijn proeven of boter schudden. Vraag de boer en boerin het hemd van het lijf over hun boerderij. Ook voor kinderen is er van alles te doen: van speurtochten tot knutselen en van hooibalen klimmen tot eitjes rapen. Ze kunnen trots naar huis met hun behaalde BioBoerenBewijs.

Biologisch, eerlijk en puur
Biologisch groeit! En dat is logisch, want biologisch is niet alleen lekker, maar ook gegarandeerd diervriendelijk, milieuvriendelijk, zonder kunstmatige toevoegingen en gentechvrij.
Het officiële keurmerk voor biologische voeding geeft aan dat het product voldoet aan Europese normen, die streng gecontroleerd worden. Tijdens het Lekker naar de BioBoer weekend kan het publiek zien en ervaren dat de hele keten achter een product (van boer tot bord) echt biologisch is.

Inspiratie
Op www.lekkernaardebioboer.nl is allerlei informatie te vinden, onder andere een link naar de boerderijen die dit jaar deelnemen. Ook staan er mooie verhalen van biologische ondernemers ter inspiratie, een boerenblog en een agenda met activiteiten bij de boer.
Voor de fietsers zijn er tijdens het weekend ook fietstochten uitgestippeld. Er zijn meer dan 30 fietstochten uitgestippeld vanuit de stad naar de boer in de buurt. Op www.lekkernaardebioboer.nl/fietsroutes zijn de routes te vinden.

Share

Laat wat van je horen

*